Secure programming and application development

Idag var sista dagen av totalt 2 i kursen Secure programming and application development som hölls av Sentor i WTC hos Lexicon.

Utöver en imponerande byggnad, frukost och sekreterare (hehe) så gav kursen blodad tand! Upplägget var föreläsning med praktisk tillämpning. Vi fick alla varsin dator med BurpSuite + Ncat installerad och tillgång till en testportal där vi fick lösa uppgifterna. En leaderboard påminde om vart man låg poängmässigt samt top 3.

Något jag märkte var att tävlingshuvudet krockade lite med föreläsningen, och stundtals var uppmärksamheten riktad mot terminalen istället för mot föreläsaren – Karl Zetterlund som både är framstående inom sin branch och en bra kursledare.

Det var en mycket inspirerande och eggande upplevelse att sitta 8 personer samlade och försöka knäcka varje uppgift. Som gamer kan jag bara relatera denna känsla från lagspelandet – fast vi nu tävlade lite enskilt mot varandra ;-)

Det var överlag korvstoppning och jag vet att vi enbart han med toppen av isberget – men det jag kommer ha med mig främst från denna kurs utöver höjd kunskap och medvetenhet är en ännu större vilja att lära mig gällande säkerhet och förvalta den som redan finns på plats i de projekt/områden jag arbetar i.

OSCP-certifikatet är ett slutmål jag har satt upp gällande utbildning, dagens sista pass idag med Sentor kvalificerar sig väl som ett av mina delmål!

Jag måste även tillägga att det är första gången en arbetsplats erbjudit mig utbildning och visat ett engagemang i min vilja att utvecklas samt se värdet i det. För vissa kan detta vara en självklarhet, men för mig känns det som en lyx då jag alltid fått söka kunskap på egen hand genom min karriär.

Trots utebliven träning i 2.5 veckor pga förkylning så är modet ändå bra. Kan inte kroppen utvecklas så är det stimulerande att få utveckla sinnet!